Dana Advanced Manufacturing
Training Center

Having extensive international manufacturing experience combined with nationwide higher education experience made SSOE the right choice for Owens Community College for the design of their new Dana Advanced Manufacturing Training Center. SSOE’s manufacturing facility design experts worked closely with our higher education team and the client to incorporate the latest manufacturing trends into Owen’s new real-world training center. We have worked on thousands of industrial projects and kept pace with this dynamic industry by working alongside experts in the field. The application of the knowledge we have gained resulted in the delivery of a teaching and training facility that truly reflects today’s manufacturing environments. Simulation of real-world working environments allows students to be prepared for success as they complete their courses and enter the workforce.

This project included the renovation of an existing high bay building into an advanced manufacturing education and workforce training facility. The facility includes seven classrooms for training and education, five computer labs, hydraulic / pneumatic lab, two mechanical labs, three electrical labs, a robotics lab, pipefitting lab, four building trade labs, group project space, storage for tools and supplies, and offices spaces. The training center houses approximately $3-$4 million worth of advanced manufacturing equipment. Also included in the project is site development to include 100-200 new parking spaces adjacent to the building. The building’s entire mechanical system was also evaluated and updated as needed to fit the project’s needs.

SSOE performed architecture, civil, structural, electrical, mechanical and plumbing engineering, fire protection, technology, communications, security design, interior design, and loose furnishings design.

Engineering Research Building

Looking Toward The Future

SSOE, in association with design partner SmithGroup, partnered with Georgia Southern University on the design and implementation of their state-of-the-art Engineering Research Building. The facility has been designed for success through supporting regional business and industry, and institutional evolution by supporting new and future interdisciplinary opportunities through long-term conversion from academic to research laboratories. The three-story building is the largest building on campus; however, great care was taken to ensure it fits in well with its context. The building provides a new visual center for the University’s newly created and rapidly growing Manufacturing Engineering Department, as this interdisciplinary research facility includes Mechanical Engineering, Computer, Electrical, and Civil Engineering components.

Uniquely Designed Laboratories

To support the University and the Paulson College of Engineering and Computing now and into the future, the facility is designed to allow laboratories that are currently focused on academics to easily become research-oriented laboratories. There are 33 unique laboratories ranging from Additive Manufacturing (Metallic 3D Printing), Industrial Robotics and Automation, Nanomaterials, Bio-Additive Manufacturing, a Clean Lab, and an open rooftop lab space. One of the most striking spaces is a high bay multi-user research lab that is the length of a football field. The facility also includes a number of supporting classrooms; graduate student, faculty, and administrative office spaces; and a conferencing-event space to host a wide variety of events. A designated tour route provides views into the labs and high bay overlooks that showcase the ongoing research for local and regional business and industry partners.

College of Law

Leverage Opportunity

The Georgia State College of Law’s 205,000 SF new building occupies an extremely prominent site in the heart of downtown Atlanta. The project’s primary objectives were to advance learning, create a close sense of community for students, faculty, and staff, and leverage opportunities inherent to its dynamic urban context.

Center Of Intellectual Activity And Research

Working closely with College of Law faculty and administrators, SSOE, in association with SmithGroupJJR, created an innovative building program that conceives the library as the social heart of the school, a center of intellectual activity and research, and an experimental learning environment for emerging innovative pedagogy. The library is placed at the top of the building, a lit beacon in the Atlanta setting, concentrating activity and establishing a civic identity in the midst of much larger office towers. The building gives new prominence to the University and activates Woodruff Park, a major urban space.

Connective Space

The building contains diverse inventive active learning and skills development spaces. Public spaces are conceived of as learning spaces and are visually linked to more structured instructional environments. Internal planning unifies diverse functions with a multi-level, naturally-lit connective space that promotes interaction among students and faculty, and with the public and legal community.

Core Campus Precinct

Re-Imagined Core Campus

Following Clemson’s 2002 Core Campus Housing Precinct Study, the university decided to replace three major buildings in the middle of its Core Campus. By re-imaging the look, feel, and use of the University’s Core Campus, the new housing development will address the university’s need to create a forward-thinking and innovative mixed-use center for students, faculty, and staff.

New Spaces

Initial programming outlined new and replacement space within the Core Campus, which will include a new University Union, three residence halls, a new campus post office, residential and retail dining areas, and small, strategic, doses of academic space.

Multi-Party Effort

The design team includes, SSOE, VMDO Architects, and Sasaki Associates. The project has achieved a LEED Silver rating from the U.S. Green Building Council.

The Clemson University Core Campus Precinct is a three building residence hall with 179,000 SF of living space, 76,000 SF of retail and dining, and 5,000 SF of academic space.

Gavin Research Laboratory

Full Scale Renovation

The Gavin Engineering Research Laboratory (G.E.R.L.) is a full-scale renovation of the 1930’s era Textile Engineering Facility at Auburn University. Services provided by SSOE include programming, lab planning, and complete architectural and engineering design services.

Top Tier Research Activities

The renovation prepares the building for a variety of research activities for the College of Engineering including much-needed surge space for new faculty and special projects. Building highlights now include Polymers and Composites Research, Additive Manufacturing Research, Nuclear Power Generating Systems, research support labs, meeting spaces, graduate and postdoc offices, and interaction spaces.

An Inspiring New Mission

SSOE’s mission for G.E.R.L. is to create inspirational spaces that showcase the latest technologies and foster a process of discovery, all while allowing a much-loved building to evolve with the momentum of the university’s growing research community.

The renovation prepares the building for a variety of research activities for the College of Engineering and includes much-needed surge space for new faculty and special projects. We also worked with HERA, who served as the lab planner on this project.

Oxford College Student Center

Social Heart Of Campus

The Oxford Student Center (OSC) is the new social heart of Emory University’s original campus located in Oxford, GA. Serving as the new home of campus life activities and as the new front door to the campus, the project creates a welcoming entrance, an authentic Oxford College first impression for prospective students and the Oxford Community, all centered around student activity. Thoughtful attention to details, lighting, colors, scale, materials, and furniture supports student success and activities, projecting the college’s diversity, overarching excellence, and leadership in academic, research, stainability, and technology.

Timeless Story Telling

The project consisted of the renovation of a recently replaced mid-century dining hall (20,000 SF), a two-level addition (12,000 SF), and site improvements integrating the project into existing pathways and plazas. The OSC fosters first-year student engagement and second-year student leadership through collaborative student organization space that supports the 90+ student organizations on campus, a multipurpose forum created from the original dining room, a cafe, a bookstore, social lounges, gaming “hot spot” and Campus Life offices. The design solution promotes the students’ sense of ownership and belonging, a place they are comfortable using, changing, and shaping to work for them.

In addition to supporting student success and building community the project champions sustainability and environmental stewardship. The design optimizes building energy performance through energy-saving systems and strategies (chilled beams, LED lighting) utilizing the existing building infrastructure, orientation, and the site to the greatest extent. The OSC should achieve a reduction of nearly 30% in energy consumption (vs. ASHRAE 90.1-2010) targeting an annual EUI below 60 (consuming 59.33 kBtu/SF/yr) with over 40% reduction in water consumption.

A Note From American School & Universities Jury Member

“Nice introduction of colors against the contextual wood and tile. Maintains a sophisticated aesthetic while being inviting. Appropriate scale with a variety of spaces and gathering sizes. A casual and relaxed atmosphere where any student would feel at home.”

Chris Riley Instructional Building

State-Of-The-Art Instructional Building

SSOE worked with Lanier Technical College on the new Hall County replacement campus. The new campus is located on a 96-acre site in Northeast Georgia. Construction took place over a three-year period and includes a multitude of new buildings spanning more than 300,000-square feet with associated surface parking and related site amenities.

The new Instructional Building houses the General Education, Adult Education, Business and Computer Technology, and Early Childhood Development programs.

Integrated Classroom Environments

The building features numerous integrated technology classrooms / labs, studios, and small and large group areas all designed around problem-based learning (PBL), team-based learning (TBL) and student-centered active learning environment with upside-down pedagogies (SCALE – UP) teachings.

Pond (prime design professional), in association with SSOE, was selected to provide professional design services for the college’s new Gainesville campus. SSOE supported the overall design team by leading the programming, the interior design and furnishing, fixture, and equipment (FF&E) efforts for the entire campus,  and providing overall design team project management. SSOE also provided full architecture and engineering design services as Architect of Record for the Breeden-Giles Hall Administration Building, the Chris Riley Instructional Building, and the Wilbur and Dixie Ramsey Conference Center.

The new Chris Riley Instructional Building is two-stories and features flexible classrooms, faculty offices, and teaching and computer labs.

Breeden-Giles Hall Administration & Student Success Building

Pond (prime design professional), in association with SSOE, was selected to provide professional design services for the college’s new Gainesville campus. SSOE supported the overall design team by leading the programming, interior design and furnishing, fixture, and equipment (FF&E) efforts for the entire campus, as well as providing overall design team project management. SSOE also provided full architecture and engineering design services as Architect of Record for the Breeden-Giles Hall Administration Building, the Chris Riley Instructional Building, and the Wilbur and Dixie Ramsey Conference Center.

The new Breeden-Giles Hall Administration Building is two stories and more than 46,000 SF.

Creating An Iconic Front Door

The new Administration and Student Success Building is the home for administrative, student services, and student support functions. Viewed as the new “iconic front door” to the campus, the building is comprised of three unique mission areas that each demand a responsive and dynamic facility solution.

The goal of the building was to create a high-quality supportive learning environment that prepares students to enter the workforce. The building is the first stop for each person on campus. Entry roads, parking, directional signage, and iconic building design are used to reinforce the college’s message that “Great Careers Begin Here.”

One Place For All Concept

Student Affairs and Bursar functions are located to maximize opportunities for student reception and engagement. A “one-stop shop” concept for customer service was also developed for student services. A large and spacious circulation concourse features soft seating and information kiosks that reinforce student access, utilization, and connection to services for advisement, financial aid, counseling, and placement.

In order to facilitate and foster a better community of learning, open collaborative study zones (i.e. magnet spaces) are located throughout the building that allow students to either work in teams, study individually, or simply relax.

Glenn & Towers Residence Halls Renovation

Comprehensive Renovation

SSOE, in association with VMDO Architects, provided architectural design support and full engineering design services for the comprehensive renovation of Glenn & Towers Residence Halls.

Updated Systems

Project scope included updating the buildings’ mechanical, electrical, plumbing, fire protection, and HVAC systems as well as providing design services for the renovation of student areas that included all restrooms, lounges, kitchens, laundry facilities, and residential units.

Creating New Spaces

The renovation also included the addition of program space between the existing buildings, which now include exercise, meeting, study, and lobby spaces. Elevators were added to each of the existing buildings to provide accessible vertical circulation.

Additional Design Features

New dormers were proposed on the quad side of the building to add nine new student residence rooms in each building with the rest of the attic containing a lounge, community toilets, laundry, and mechanical space.

The new Glenn & Towers Residence Halls are LEED Gold certified.