Real Estate Corporate Headquarters

The Shopping Center Group (TSCG), headquartered in Atlanta, is a large, retail-only real estate company, with national reach, providing a full assortment of advisory services to tenants, landlords, developers, investors, and financial institutions. Real estate experts in an exciting and competitive industry, they love what they do and have fun doing it together. Growing and evolving, and in a market sector that “gets” experience, they wanted their workplace to be one, for their people.

TSCG recognizes their people and culture drive the company’s success. Renewing their lease, in a tower overlooking Atlanta’s new SunTrust stadium, where the Braves play, TSCG decided to renovate in place. A focused, informal, and fun team, their goal was an environment their people want to work and “play” together in, not only as colleagues but also as friends. SSOE’s design concept is inspired by the nature of their work: Retail is fun, social, therapeutic, interactive, entertaining, relaxing, cool, welcoming, attractive, business!

SSOE’s response to the client’s goals was to rethink how their space was allocated. Mobility, work processes and people’s current preferences being different seven years later, we identified ways to reinvent environment and attitude. Looking for optimal connection points at arrival and throughout the day, we focused on “high impact” opportunities to create a fresh, informal, and current vibe. A “branded” arrival brings together

Relaxed and varied get-together venues, refreshment, and a decidedly cool style, speak to TSCG’s culture. A new, spacious work-life lounge, with ping-pong, foosball and a swing, is their “’hang out” space where the team comes together to work, relax, and refresh. The workplace is a visual expression of who they are and what they do. Without a doubt they have fun doing it.

Water Division Headquarters

When Rheem Manufacturing decided to co-locate several business units for the first time, the vision was a space that would celebrate and facilitate a new transformative culture. The new Rheem Water Division Headquarters enables more meaningful collaboration between employees and customers with real-time, hands-on demonstrations and problem solving, and an interactive showcase of the company’s forward-thinking and innovative new products.

SSOE’s design provided a dynamic workplace, training, and customer solution. It facilitates success in support of evolving product technology, user interface, customer demographic, brand, and company culture, which encourages down-stream acceptance of more sophisticated products and technologies. This interactive facility is a key tool in enabling Rheem’s evolution from an engineering-based product company to an end-user focused company — a company evolving from a wholesale to a retail strategy.

Products are physically displayed nearby on multiple “display platforms” for a unique hands-on introduction and instructional space. Hospitality bars flank the space for breakfast, snacks, and lunch service throughout the training day. Trainees experience a hands-on “live-fire” lab where products are taken apart and reassembled, and where trouble-shooting exercises can occur. A glass-enclosed training room completes the experience.

The new workplace provides more efficient and collaborative work processes that promote a transition from departmental to cross-functional teams. A sense of community is further supported with integrated come-together spaces.

Global Shared Services
Office Renovations

Increased profit potential while creating $1 million in operational savings from catalyst system improvements.

SSOE and The Hershey Company have a long history of working together. As a result, SSOE was selected to perform A/E services for their Global Shared Services renovation, which will turn approximately 50,000 SF of the former manufacturing space into open office space.

The project program required a plan for 250 employees, with two workstation sizes (42 SF and 49 SF) and no private offices. Conference rooms of various sizes were provided in the plan, as well as smaller private meeting spaces for confidential conversation. Serveries—full kitchens with water, refrigeration, and dishwashers—were provided as part of large collaboration areas. An exterior deck was also part of the design with full access to wireless technology, supporting the program requirement that work takes place in both traditional and non-traditional environments.

The former industrial aesthetic of the manufacturing space was preserved, including exposed structure, ductwork, and pendant lighting. Original stone walls and maple flooring were also preserved in select areas. Raised access flooring was provided to level the original manufacturing floors and provide power / data wiring to the workstations. The project received LEED Gold certification.

Wildwood Orthopaedic and Spine Specialty Hospital

Designed hospital to meet program goals and saved approximately $2 million by reducing square footage by 10%, reducing to one floor, and minimizing infrastructure system lengths and material costs.

This single-story, freestanding, orthopaedic, and spine specialty hospital is located on a satellite outpatient campus of the ProMedica Health System. Support spaces include those required for state licensing and program operation. This facility is ProMedica’s first all digital hospital, complete with electronic health records technology, comprehensive inpatient and outpatient diagnostic services, including CT, MRI, and general X-ray.

This project constitutes Phase II of the campus development for orthopaedic services (Phase I, construction of a Medical Office Building [MOB], was completed separately). Phase II involved linking the hospital to the MOB, which houses the primary orthopaedic physicians’ practice, via an enclosed, overhead pedestrian connector. Our team of BIM experts utilized 3D modeling to develop and illustrate details of the project.

Since the new hospital is a significant addition to the existing campus, coordinating site access, circulation, parking, and utilities was critical to the project’s success. To address these issues, the orthopaedic facility was designed to be consistent with the existing campus master plan. Future expansion needs were considered during the site / facility planning stage, as was the hospital’s environmental impact, to which SSOE responded by incorporating LEED principles into the design.

The construction duration was approximately 15 months. Early civil and structural engineering packages were issued to expedite the construction process. To eliminate the need to fireproof the structural steel, the facility was classified as three buildings (each Type IIB construction). Each building was separated by a two-hour fire wall, with each containing two smoke compartments.